Ta lån för att skaffa körkort

Att ta körkort är inte gratis. Även om man läser teorin själv och övningskör privat är det trots allt provavgifter som ska betalas, halkbanan kostar pengar och så även riskettan. Om man inte har pengar, men trots allt vill ta eller behöver ett körkort kan alternativet vara att låna till det.

Snabblån och körkort

Via Lånakuten kan man jämföra olika snabblån och krediter för att hitta det alternativ som passar en bäst när man ska ta körkort. En fördel med snabblånet är att det ställs färre krav på låntagaren och dessutom får man pengarna snabbt. Om man behöver körkortet snabbt för ett arbete kan man efter att man fått körkortet snabbt betala tillbaka lånet.

Körkortslån för studenter

Om man är studerande eller arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen kan man använda ett studentlån för att betala körkortet. Man ansöker om lånet från CSN och betalningarna måste man sedan begära ut. Maximalt kan man låna 15 000 kronor och det krävs att man är inskriven hos en godkänd körskola för att man ska få lånet. Lånet betalas ut i omgångar om 5000 kronor, och de två sista utbetalningarna kan man först få när körskolan bekräftat att eleven nyttjat en viss summa.

Betala tillbaka lånen

Hur snabbt lånen ska betalas tillbaka kan variera. Det beror helt enkelt på vilken typ av lån man väljer. Vissa snabblångivare har en återbetalningstid på 30 dagar, andra har tre månader och vissa har längre återbetalningstid. Oavsett vilket återbetalningstid man har är det viktigt att man försöker betala av lånet. Om det verkligen inte går bör man kontakta långivaren och se om denne möjligen kan gå med på ett kortare uppskov. Redan när man ansöker om lånet är det viktigt att fundera över hur man ska kunna betala tillbaka det.

Hur mycket behöver man låna?

Hur mycket man behöver låna till sitt körkort kan variera stort. Om man vill ta teorilektioner och bara ta körlektioner utan att övningsköra privat får man räkna med att det blir dyrare att ta körkort än om man gör mycket på egen hand. Det kan också bli dyrare om man inte koncentrerar sig under undervisningen. Är man inte uppmärksam under riskettan och på halkbanan kan man tvingas göra om momenten en eller flera gånger. Man måste också tänka på att det tillkommer avgifter för varje prov man tvingas göra. Ju fler gånger man misslyckas, desto dyrare blir det alltså.