Körkortskrav för att jobba med fraktbolag

I dag är det viktigt att man har ett jobb för att man ska kunna ha en bostad och för att försörja sig. Att jobba på fraktbolag är ett alternativ och med tanke på att allt fler beställer saker på internet behövs också mer personal för att leverera de beställda varorna.

Hur kan man arbeta med frakt?

Det finns olika lösningar för frakt men huvudsaken är att sakerna kommer till rätt plats. Men eftersom fraktsätten ser så olika ut kan man också arbeta med frakten på olika sätt. Vissa arbetar med att ta emot paket, andra registrerar brev. Några kör ut paket, andra hanterar pallar och någon måste se till att mer värdefulla försändelser eller rekommenderad post hamnar där den ska. Men trots det har vissa fraktföretag körkortskrav för sina anställda. Ibland beror det på att bolaget vill att personalen ska kunna ta över andra sysslor om någon till exempel är sjuk. Men vilka krav kan ställas egentligen?

Körkortskrav för frakt med budbil

Om man ska köra budbil av mindre storlek för att frakta små paket eller brev krävs det givetvis ett körkort. Företaget kan rent av kräva att man innehar körkort för att man ska få anställningen. Det minsta som krävs är B-körkort. I större städer kan det dock gå att leverera och frakta saker med en moped och då behövs ett mopedkörkort, men det är i regel både lättare och billigare att ta än ett körkort för personbil.

Lastbilskort

När det gäller frakt av pallar och tyngre försändelser är det lastbilsförsändelse som gäller. Men vem som helst kan inte köra en lastbil. Vissa små lastbilar får köras på B-kort men för att få köra de större modellerna som fraktföretag i regel använder krävs körkort för lastbil. Ska lastbilen dessutom ha släp krävs CE-kort, alltså körkort för lastbil med tungt släp. Att köra fordon utan körkort räknas som olovlig körning och det kan sluta riktigt allvarligt.

Att frakta med släp

På vissa fraktbolag har man släpkärror som kopplas till en personbil när det är dags att köra ut lite större föremål. Små och lätta släp får man i regel dra på ett vanligt B-kort men blir släpet tyngre måste man ha ett BE- eller B96-körkort. Det är dock klokt att övningsköra lite med släp privat innan man kör leveranser, om man är väldigt ovan vid släpkärror.

Kan man bli anställd av ett fraktföretag om man inte har körkort?

Om man kan bli anställd av ett fraktföretag även om man inte har körkort varierar. Om företaget söker just en lastbilschaufför kan det bli svårt. Söker de däremot personal till hantering av paket kan det gå. Man kan som anställd senare gå vidare inom företaget och fråga om de kan tänka sig att bekosta delar av en körkortsutbildning så att man även kan köra när det behövs.