Tips inför första bilköpet

Det är en härlig känsla att ha fixat körkortet och kunna köpa en bil. Få köra var, när och hur mycket du vill. Det finns mycket att tänka på för att bli riktigt nöjd med ditt bilköp.

Köpa första bilen

När du ska köpa din första bil kan det vara klokt att låta det ta lite tid så att du verkligen hinner tänka igenom vilken slags bil som du behöver och vill ha. Det finns många märken och modeller att välja mellan, förutom prisklasser och olika slags bränslen. Det kan vara smart att be en person som ägt flera bilar om hjälp, så att du inte går på en nit. När du hittat ett märke, en modell eller den slags bil som du gillar är det förnuftigt att läsa på om bilen på olika sajter. Hör vad andra säger om bilen. Alla bilar har för- och nackdelar, särskilt lite äldre bilar.

Försäkring

När du ska köpa bil måste du också tänka på bilförsäkring. Du vill inte köra en meter utan att bilen i alla fall är trafikförsäkrad. Först och främst är det olagligt, för det andra kan det bli en rejäl ekonomisk smäll för privatekonomin om något händer. Vilken försäkring som passar dig beror både på din ekonomiska situation, din bil, hur mycket du kör och om du ska åka på bilsemester utomlands. Bästa sättet att hitta en passande försäkring är hos Insplanet som hjälper dig att hitta den rätta försäkringen för dig och din bil. Gå in på Insplanet och jämför bilförsäkring som 500 000 svenskar redan gör, så sparar du både tid och pengar.

Vilket modell ska du köpa?

När man håller på att ta körkort är det lätt att drömma om sin nya bil. När du väl har fått ditt körkort kommer du inse att det finns många bilar och modeller att välja mellan och att det inte alltid är ett lätt val.

Om du bor i stan eller kommer att köra mycket stadstrafik är det klokt att satsa på en mindre bil. En liten bil är lätt att parkera och behöver inte så mycket bränsle. Om du kommer att köra mycket blandad körning, både stad och land, bör du utgå från hur mycket utrymme som du behöver. Ska du semestra med bilen? Frakta saker? Bor du där det finns mycket snö eller kommer du att köra på mindre vägar till sommarstugan? Då är det klokt att tänka på markfrigången. Att bilen har rejäl höjd mellan underredet och den underliggande vägen. Du vill vare sig att avgassystemet pajar i ett gupp eller att bilen inte tar sig fram i snön.