Sköta jobbet med förlorat körkort

Att förlora sitt körkort kan vara väldigt tufft. Man är sedan tidigare van vid att kunna köra bil när man behövt, man har kunnat ta sig till platser och så plötsligt försvinner den friheten. Även en sådan sak som att sköta arbetet kan försvåras extremt om man blir av med körkortet.

Hur kan man förlora körkortet?

Man kan förlora körkortet av flera orsaker. Rattfylleri, droger, olovlig körning, brott mot olika trafiklagar eller sjukdomar är sådant som kan göra att man inte längre får köra bil. Vid vissa sjukdomstillstånd kan man få tillbaka körkortet efter ett tag när man tagit sin medicinering så man inte påverkas lika mycket av sjukdomen. Gäller det däremot rattfylleri eller liknande är det inte lika lätt, utan då kan man behöva vänta i mer än ett år på att få köra igen. Dessutom kan man behöva ta om körkortet.

Fixa kontor på annan plats

Att sköta sitt arbete är inte så lätt om man inte har körkort. Kanske kan man ordna ett smidigt kontor närmare sin bostad så att man kan gå eller cykla dit? Eventuellt kanske man också kan arbeta hemifrån. Vissa arbetsgivare har kontor på flera platser, och då kan man ibland ha tur att bli omplacerad till ett annat kontor. Om det inte går att ordna kontor närmare bostaden får man helt enkelt leta efter ett annat arbete, eller fixa ett sätt att ta sig till jobbet som inte kräver körkort.

Köra bil utan körkort

Om man har förlorat sitt körkort får man inte köra bil, eller något annat fordon som kräver körkortsbehörighet. Fortsätter man trots det att köra och man blir stoppad av polisen kan man fällas för olovlig körning och straffas även för det.

Om man blir av med jobbet

Har man ett arbete där körkort krävs, kanske som lastbilschaufför eller bilmekaniker kan det bli svårare att behålla sitt arbete. Man kan helt enkelt inte utföra sitt arbete och man kan rent av bli avskedad. Ibland kan man bli omplacerad, eller så kan man få tjänstledigt under tiden, men det beror på hur länge man är av med körkortet samt anledningen till att man förlorat det.

Egen företagare utan körkort

Som egen företagare kan man i regel själv bestämma var man ska jobba men det är inte helt enkelt. Ibland kan man behöva träffa kunder, och har man inga anställda med körkort kan det bli svårt. Självklart beror det också på vad man arbetar med. Sysslar man med översättning eller arbete med datorer kan man sköta mycket hemifrån. Driver man en egen bilverkstad kan man tvingas stänga den.

Det kan också vara klokt att titta på om man kan sköta arbetet genom att åka kollektivt. I storstäder går tunnelbanor och annat väldigt ofta. Ibland kan man också planera om sitt arbete. Möten och annat går att hålla över nätet i de flesta fall. Så har många gjort i sjukdomstider. Alternativet är att anställa någon med körkort om företagets ekonomi tillåter det.