Allt om körkort och regler

Att ha ett körkort innebär en stor frihet att kunna ta sig var man vill om man har bil, eller till exempel hyr en bil på semestern. I Sverige kan man övningsköra redan vid 16 års ålder, men för att få ett utfärdat körkort krävs det att man fyllt 18 år. I vissa undantagsfall kan man bli beviljad körkort tidigare, men då ofta av skäl som handikapp eller bristande kollektivtrafikförbindelser .

Vad kostar det att ta körkort?

De totala kostnaderna för ett körkort kan variera beroende på vilken körskola som anordnar kursen, hur den är utformad, samt hur erfaren man är innan. Ett tips är att kolla runt innan för att se prisexempel på körkort och jämföra olika körskolor. För en helt oerfaren person som aldrig suttit bakom en ratt, får man räkna med runt 20 000 kronor. Har man fördelen att kunna övningsköra med någon, kan man spara en hel del pengar. Att övningsköra privat ska dock alltid kombineras med körskolans övningskörningar. Vill man få ett körkort lite billigare, finns det bra tips för att sänka kostnaderna för ett körkort en hel del. Har man inte möjlighet att betala en större summa på en gång, brukar många körskolor kunna erbjuda fördelaktiga avbetalningar på kredit. Är man arbetslös och mellan 18 och 47 år, kan man få CSN-lån för att ta B-körkort. När man väl har skaffat sig ett körkort, är det smidigt att ha en egen bil. Alla har inte råd med en helt ny bil då de kan kosta en hel del. Ett smart alternativ är att köpa en begagnad och prisvärd bil i hög kvalitet och med trygga försäkringar!

Smarta tips inför körkortet!

Genom att tänka på smarta tips för att få körkortet, kan man spara både tid och pengar! Idag finns det mycket gratis material på internet som man kan hitta innan det är dags för teori och övningskörning. Det finns också smarta appar för att klara körkortet om man inte tycker om att läsa i böcker. Innan man tar sitt körkort, är det viktigt att man känner sig nöjd med valet av körskola och att man får en bra kursledare. Det är alltid klokt att jämföra alla de olika körpaket som många körskolor har, samt vad som ingår. Med dagens moderna teknik, finns det även många körskolor som har körsimulatorer som man kan öva på ofta!

Alla har olika förutsättningar innan man tar ett körkort. Beroende på hur erfaren man är innan, eller hur snabbt man lär sig, kan tiden variera för olika personer. Genomsnittstiden för ett körkort brukar ligga runt tre månader tills att man är helt färdig. En del väljer att ta en intensivkurs och då ibland på annan ort. En intensivkurs kan ta bara 2-3 veckor, men då måste man ändå ha vissa förkunskaper för att kunna ta kursen. Krav på förkunskaper inför en intensivkurs, är bland annat körkortstillstånd, viss vana att köra i trafik samt goda förkunskaper vad det gäller bilmanövrering. När man har sitt körkort, ligger vägarna fria för nya vyer, spännande resor och äventyr!