Det praktiska momentet i trafiken är naturligtvis att framföra fordonet på ett lagligt och trafiksäkert sätt. I trafiken gäller det att visa hänsyn och att samsas med andra förare för att kunna åka säkert.

Hur kör man bil?

Märk väl att det finns sådana som bara genomgått riskutbildningarna för att sedan genomgår körkortsprovet med bravur. De flesta behöver dock mängdträna för att kunna köra bil. Det finns två typer av B-körkort; automatkörkort och vanligt B-körkort. I det första fallet får man endast köra automatväxlade bilar och i det senare fallet får man köra alla personbilar. För att kunna köra alla typer av bilar måste man kunna växla.

De flesta brukar ha problem med att lära sig att växla då det kräver repetition. Det finns tre olika pedaler, gaspedalen, bromsen och kopplingen. Kopplingen är längst till vänster och ska tryckas ned när ettan i växellådan sätts i. När man fått upp dragläget och bilen börjat rulla trycker man återigen ned kopplingen för att lägga i tvåan. Sedan fortsätter man så tills bilen har rätt växel för respektive fart och motstånd. Man lär sig att lyssna på bilen när det är dags att växla.

Automatbilar

I USA är automatbilar väldigt vanliga, faktum är att majoriteten av bilar som säljs i USA är just automatbilar. Dessa bilar växlar automatiskt. I Sverige är det fortfarande vanligare med bilar som växlar av sig själva även om ett trendskifte har skett. Det blir allt vanligare att köra bilar som är automatbilar även här. Många gillar automatbilar för att det är skönt att slippa växla, en del tycker dock att man blir lite för avslappnad och att växlingen gör att man lättare håller fokuset uppe. Man får pröva sig fram tills man hittar en lämplig biltyp.