Körkortskrav på udda fordon

De flesta svenskar i vuxen ålder har något form av körkort. Vanligast är det som brukar kallas för körkort klass B, det vill säga ett vanligt personbilskörkort. Näst vanligast, i alla fall bland icke yrkeschaufförer, är sannolikt ett A-körkort som ger dig rätt att köra motorcykel. För bussar och lastbilar finns flera olika körkortsbehörigheter där det som avgör vad du behöver är hur den är konstruerad och hur mycket den väger inklusive last. En lätt lastbil får du köra på vanligt körkort, men så fort de blir större än så krävs olika typer av specialbehörigheter. Utöver dessa nämnda, samt mopeder som också kräver körkort av klass AM, finns det en hel del andra fordon som vid ett eller annat tillfälle syns på våra vägar. Om du någon gång undrat vad som krävs för att få framföra dem har du svaren här.

Traktorer och A-traktorer

För att få köra en vanlig traktor eller en A-traktor (även känd som EPA-traktor) behöver du ett särskilt körkort. A-traktor kräver samma behörighet som moped, det vill säga AM. Om du vill köra en vanlig traktor krävs ett A1-körkort. AM får du ta när du är 15, A1 när du är 16. De lägre gränserna än ”vanliga” körkort beror dels på att dessa fordon inte går särskilt snabbt, och dels på att myndigheterna ser fördelar med att även yngre personer kan hjälpa till i lantbruket.

Grävmaskiner och liknande fordon

När du hyr minigrävare för att göra smärre markarbeten hemma är det inte säkert att du får köra den. Därför behöver du när du hyr minigrävare kontrollera om den räknas som ett ”motorredskap klass I”. I så fall får du framföra den med vanligt B-körkort. En sådan får köras i max 30 kilometer i timmen och behöver ha en registreringsskylt. Det sista är viktigt när du hyr minigrävare. För om den inte har en registreringsskylt är det inte längre ett motorredskap klass I, utan en maskin. En sådan har inget krav på körkort, men däremot finns det begränsningar i hur den får framföras på allmän väg. Du får ”köra mellan två arbetsplatser”, men grundregeln är att den ska fraktas på ett släp mellan platser.

Fyrhjulingar och skotrar

En särskild kategori av fordon är tre- eller fyrhjuliga motorcyklar. De körs oftast i terräng, men trots namnet behöver du i de flesta fall ett B-körkort för att få framföra dem. Kontrollera det med handlaren innan du köper en så att du inte står där med ett A-körkort men ingen rätt att få köra din nya leksak.

Snöskoter får du köra från det att du är 16. Här krävs inget formellt körkort, men du behöver ta ett förarbevis. Den utbildningen tar ca 10 timmar och innehåller både praktiska och teoretiska moment.

Militära fordon

Utöver civila fordon har Försvarsmakten en mängd specialfordon såsom pansarbandvagnar, stridsfordon och stridsvagnar. Dessa får du av naturliga skäl inte köra med civila körkort, utan du behöver gå en särskild utbildning för att få ett militärt förarbevis. De omfattas också av en hel del specialregler kring hur de får köras utanför övningsområden i fredstid.