Att skaffa försäkring som nybliven körkortstagare

Att ta körkort kan vara ett väldigt stort steg i livet. Körkortet innebär en enorm frihet eftersom man kan köra och ta sig dit man vill. Men med ett körkort kommer också ett stort ansvar. Kanske vill man skaffa en egen bil? Då måste man också ha koll på fordonsförsäkringarna.

Vilken typ av försäkring ska man ha?

När det kommer till bilförsäkringar finns de i flera varianter. Det allra minsta man måste ha på en bil är en bra trafikförsäkring som ger grundläggande skydd. Det är rent av ett lagkrav att ha en trafikförsäkring om man har en bil påställd. Saknas försäkring får man betala ett högt belopp för varje dag bilen står påställd och oförsäkrad. Vill man ha ett större skydd som ger ersättning för fler typer av skador kan man välja en helförsäkring eller en halvförsäkring. Dessutom kan man välja till exempelvis bärgningsförsäkring, självriskeliminering vid viltskada och en hel del annat.

Bilförsäkring och körkort

Vad många inte vet är att en bilförsäkring gäller oavsett om föraren har körkort eller inte. Att låna ut sin bil till någon man vet inte har körkort är däremot olagligt. Många tror också att man måste ha körkort för att man ska kunna teckna en bilförsäkring, men så är inte fallet. Man kan både äga en bil och ha den försäkrad utan att ha tagit körkort.

Måste bilen alltid vara försäkrad?

Nej, bilen behöver inte alltid vara försäkrad. Om bilen inte ska användas och därmed ställas av måste den inte ens ha en trafikförsäkring. Det finns dock så kallade avställningsförsäkringar som ger ersättning om något skulle hända bilen när den står avställd.

Om du ska köra en bil till besiktning behöver du trafikförsäkra bilen men du behöver inte ställa på den. Bilen ska helt enkelt ha en trafikförsäkring så snart den ska ut på vägarna. Tänk också på att bilen måste hållas trafikförsäkrad även om den stjäls. Annars kommer du som bilägare råka illa ut om tjuvarna krockar med bilen. Många nyblivna körkortsinnehavare vet inte om den saken. Även en bil som provkörs eller som lånas ut av en verkstad ska vara försäkrad. Det kan vara klokt att kolla upp innan man ger sig ut på vägen.

Jämför försäkringarna

Om du precis tagit körkort kan det vara svårt att välja försäkring. Det lönar sig att jämföra. Skicka gärna ut offerter till olika försäkringsbolag och titta på var du kan få det bästa priset.