Som med mycket annat i livet och samhället är körkortet något man bör vara rädd om. Man kan bli av med körkortet om man missköter sig på ett eller annat sätt.

Fortkörning

Så kallad fortkörning är det vanligaste trafikbrottet. Varje år utfärdas mängder med fortkörningsböter antingen genom att polisen eller fartkameror fångar fartsyndarna. Kör man 0-30 km/h för fort kan man få böter, vid 30+km/h är risken stor att man får körkortet indraget helt (om prövotiden inte gått ut) eller att man får det indraget under en viss period.

Rattfylleri

>Rattfylleri är en väldigt allvarlig förseelse som dock måste nämnas i sammanhanget. Rattfylleri innebär att man dricker alkohol innan man kör. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille, gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille. Det är inte värt risken att dricka innan man kör. Alkohol påverkar kroppens sinnen och gör en oberäknelig och opålitlig i trafiken.

Övriga lagar värda att känna till

Det är viktigt att känna till perioderna för när bilen ska sommar- respektive vinterdäck likväl som hur bilen ska se ut. Bilar får till exempel inte modifieras så de liknar utryckningsfordon allt för mycket.